- חשוב לדעת -

המאמרים שנכתבו על משקאות האנרגיה האחרים המסוכנים:

הצד האפל של משקאות האנרגיה

עשור לאחר שהגיעו לישראל משקאות האנרגיה הראשונים, עדיין לא שככה הפופולריות שלהם במתחמי הבילוי השונים. אולם עתה מתברר כי משקאות אלה גם עלולים להוביל את הלוגמים לחוויה מטלטלת בחדר המיון.

לפי דו"ח המינהל האמריקאי לחומרים מסוכנים ושירותי בריאות הנפש (SAMHSA) שהתפרסם באחרונה, במשך ארבע שנים גדל פי 14.2 מספר הפניות לבתי חולים בארה"ב המיוחסות למשקאות אנרגיה – מ-1,128 אשפוזים בשנת 2005 ל-16,053 בשנת 2008. בהמשך חלה ירידה קלה של 18% במספר האשפוזים ל-13,114 בשנת 2009. בסך הכל נרשם בדו"ח גידול של פי עשרה בפניות לחדרי המיון בתוך חמש שנים.

מעל לשליש מהביקורים בחדר המיון בעקבות צריכת משקאות אנרגיה יוחסו לשילוב מסוכן עם אלכוהול או סמים, ומעל למחצית מהביקורים האלה היו של צעירים בני 18-25. עם השילובים שנמנו היו תרופות – ובייחוד תרופות פסיכיאטריות – חומרים ממריצים, משככי כאבים וכדורי שינה. עוד דווח על שילובים מסוכנים בין משקאות אנרגיה ואלכוהול ומשקאות אנרגיה וסמים לא חוקיים – בייחוד מריחואנה וקוקאין.

למאמר המלא באתר של עיתון הארץ >>

גם תינוקות וילדים בסכנה

קפאין הוא החומר הפסיכו-אקטיבי הנצרך ביותר בעולם. כ-80% מהמבוגרים בעולם המערבי צורכים משקאות ומאכלים עתירי קפאין, ובהם לא רק קפה אלא גם תה, קולה, שוקולד וכמובן משקאות האנרגיה. צריכת הקפאין שכיחה כל כך, עד שהיא עולה על צריכת האלכוהול והניקוטין.

קפאין נחשב לממריץ המשפר את היכולת השכלית והחשיבה, ומקטין את העייפות ואת זמן התגובה. השפעות אלה נחשבות חיוביות בחברה הישגית ותחרותית, אולם במקרים של צריכה קיצונית או הפסקה פתאומית של הצריכה, לקפאין יש גם השפעות שליליות.

מנתונים שונים על שתיית קפה שנסקרו לפני כשנתיים בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית בישראל, עולה כי הצריכה הממוצעת של קפה לאדם בישראל גבוהה למדי ודומה לזו בארה"ב, אך פחותה מזו של מדינות מערב אירופה כגון הולנד, גרמניה, צרפת, איטליה ואלופת העולם בשתיית קפה – שבדיה. עם זאת צריכת הקפה בישראל גבוהה פי שניים מזו שבמדינות מתפתחות, ובהן אתיופיה – מולדת הקפה.הצריכה של קפאין נפוצה למדי מעל גיל 18, אולם גם תינוקות וילדים חשופים לקפאין עקב שתיית משקאות קלים או קקאו. שתיית משקאות עם קפאין חושפת ילדים אלה לסיכון הרעלה בשל משקל גופם הנמוך. בנוסף, גם אנשים העובדים שעות ארוכות או בלילות, ביניהם סטודנטים, רופאים המבצעים תורנויות ארוכות ועובדי הייטק צורכים כמויות גבוהות של קפאין כדי לשמור על עירנות, ובעקבות זאת מצויים בסיכון יתר להרעלת קפאין.

למאמר המלא באתר הרשמי של Ynet >>

מה מכילים משקאות אנרגיה והאם הם מסוכנים?

מאמר מאת ד"ר עידן גורן
מי נמצא בסיכון?
אוכלוסיה ראשונה שנמצאת בסיכון גבוה היא אנשים עם מחלות לב ידועות או מחלות לב שלא אובחנו. אנשים אלה נמצאים בסיכון לפגיעה קשה יותר בתפקוד הלב לאחר שתייה של מספר משקאות אנרגיה.

האוכלוסיה השניה שנמצאת בסיכון היא ילדים. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים (AAP) פרסמה אזהרה שמפרטת כי משקאות ספורט מותרים לצריכה רק על ידי מתבגרים ולאחר פעילות גופנית מאומצת וממושכת. האיגוד אוסר על צריכה של משקאות המכילים קפאין על ידי ילדים, לרבות משקאות אנרגיה. זאת, בעיקר בשל הסיכונים לילדים מגירוי יתר של מערכת העצבים. קבוצה שלישית היא זו של אנשים שסובלים מכאבי ראש ומיגרנות. שתייה מוגברת של קפאין אמנם מיטיבה לעיתים עם הכאבים, אך היא עלולה לגרום לתסמינים של גמילה, מה שעלול להגביר את המיגרנות.

אבל לא מדובר רק על השפעות פיזיולוגיות, אלא קיימות גם השפעות על הנפש, כפי שמצא מחקר אוסטרלי שגילה כי צריכת משקאות אנרגיה בגברים צעירים נמצאה כקשורה לחרדה מוגברת.

למאמר המלא באתר הרשמי של וואלה >>